Växjö

 

MOT NYA HÖJDER!

De har tillbringat över 50 dygn i rymden.

Den känslan kan vara värd att lyssna på.

Karl-Oskarskolan i Växjö fick celebert besök av astronauterna Reinhold Ewald och Richard Richards.

Skolprojektet "Mot nya höjder" avslutades tungt när Association of Space Explorers (ASE, en internationell organisation för astronauter) och sammanlagt 100 astronauter besökte olika skolor.

I samband med sin årliga konferens initierad Länsstyrelsen i Kronoberg, Linnéuniversitet och Region Kronoberg 2014 projektet "Mot nya höjder" vars syfte är att öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik bland länets skolelever. I grund och botten handlar det om att möta länets framtida utmaningar när det gäller kompetensförsörjning.

Astronaut-duons besök blev förstås väldigt populärt bland eleverna som ställde massor av frågor; "vad äter man i rymden", "hur går man på toa", "är man rädd", "är det farligt".

Mest snopna blev kanske eleverna när de fick höra att astronauterna fick använda blöja vid "take off". 

Karl-Oskarsskolan i Växjö förärades med två rutinerade rymdherrar i form av tyske 59-årige Reinhold Ewald med examen i fysik och experimentell fysik från universitetet i Köln samt filosofie doktor i fysik och studier inom fysiologi.

Ewalds gjorde sin första rymdresa redan 1997 när hans uppdrag var att egnomföra experiment på rymdstationen MIR. Bland annat inom biomedicin, materialvetenskap och andra operativa tester för att förbereda fortsatta uppdrag till den internationella rymdstationen ISS.

Han vistades knappt 19 dagar i viktlöst tillstånd.

Amerikanen Richard Richards, 70-årig gamma stridspilot inom amerikanska flygvapnet, har inte mindre än fyra rymduppstigningar i sin karriär där han åkte upp redan 1989 med rymdfärjan Colombia. Därefter har Richards hunnit med att avverka tre resor till; 1990, 1992 och 1994.

 

 

 

VI VANN.... IGEN!!!

Den här gången har vi det stora nöjet att gratulera Carola Fransson till titeln Årets nätspridare 2014! Carola har med iPad, internet och Smartboard utvecklat en pedagogisk struktur för att väcka lusten till inlärning bland våra elever i årskurs 4 och 5. Hon är även en av våra matematiklärare som är involverade i projektet PLACES initierat av forskare knutna till Linnéuniversitetet, där mobil teknik utnyttjas för att skapa applikationer som främjar barnens matematikinlärning.

Årets nätspridare är en utmärkelse som AV-Media Kronoberg delar ut årligen på Digital Kompetensdag på höstlovet. Genom utmärkelsen vill AV-Media Kronoberg lyfta fram och hylla personal i skolan, förskolan eller på fritids, som förnyat lärandet med stöd av IT och internet. Prisutdelning skedde idag på Linnéuniversitetet, där Carola även föreläste om sitt arbete här hos oss på Karl-Oskarskolan i Växjö.

                                    

Carola, årets nätspridare

Carola Fransson, Årets nätspridare 2014

Öppet Hus

Torsdagen den 22 oktober kl 16-19 är ni välkomna till oss. 

Personal och elever hälsar er välkomna för att se vår skola och träffa oss. Få svar på dina frågor och se verksamheten igång. 

Välkomna!

Pressmeddelande

om ny huvudman för Karl-Oskarskolan

Vårens trivselenkät

Nu finns vårens trivselenkät tillgänglig i SchoolSoft för elever och vårdnadshavare.